top of page
Search
  • Ayşegül Drahşan, General Manager

Etkisiz Bir Eğitimin Maliyeti 13.5 Milyon$


İnanması zor olsa da etkisiz bir eğitimin gerçekleştirilmesi sonrasında 1000 çalışan başına uğradığımız kayıp 13.5 milyon$.

PWC, Gallup, HR Professionals gibi kurumların yaptığı araştırmaların birleştirilmesi sonrasında ortaya çıkan 10 İstatik’i, Shift Dispructive Elearning yayınladı. (Kaynakça: shiftelearning.com/blog/statistics-on-corporate-training-and-what-they-mean-for-your-companys-future)

Peki Bir Eğitim İçin Yatırımımızın Etkinliğini Nasıl Ölçebiliriz?

Eğitim ve danışmanlık sektöründe 15.yılımı geride bırakıyorum. Bu zamana dek 2500’ün üzerinde şirket ile kurumsal eğitim planlama toplantısı yaptım. Fortune 500 listesinde yer alan ve Türkiye'nin önde gelen ulusal ve uluslar arası şirketlerinin eğitimlerini planladım. En çok karşılaştığım sorulardan biri “Eğitim yatırımını nasıl ölçeceğiz?” konusu oluyor.

Aslında sorunun cevabını hepimiz biliyoruz ancak maalesef tam olarak uygulayamıyoruz. Çünkü yatırımın geri dönüşünün hesaplanmasının sadece yapılan eğitimle alakalı olduğunu düşünüyoruz. Eğitim sadece bir başlangıç ya da belirlenen konu ile ilgili çalışanların gelişimlerini destekleyen bir araç. Yatırımın geri dönüşünün ölçümlenmesi için eğitim yatırımlarımızın geri dönüşünü 4 seviyede takip etmeliyiz.

Bu 4 seviye için, "Bize Bir Eğitim Lazım" isimli kitabımda da genişçe yer verdiğim 2 gurunun modelini kullanabilirsiniz. Kirk Patrick ve Jack Philips. Donald Kirkpatrick, Kirkpatrick Modelini 1954 yılında Ph.D doktora tezi olarak yarattı. O zamandan beri Kirkpatrick Modeli eğitim değerlendirmesi için endüstri standardı haline geldi. Jim Kirkpatrick ve Wendy Kirkpatrick, 2008'de, “Training on Trial” adlı kitabında belirtildiği üzere, orijinal dört seviyenin genişlemesi olan Kirkpatrick İş Ortaklığı Modeli'ni geliştirdi. Kirkpatrick'in Temel İlkelerini Kirkpatrick'in değerlendirmesine dayanan temel inançları açıklamak için yarattılar. Don Kirkpatrick tarafından 1950'lerde düzenlenen bu model eğitimden önce, eğitim sırasında ve sonrasında eğitim değerini en üst düzeye çıkarmak ve göstermek için tüm Dünya’da uygulanmaktadır.

Sizde aşağıdaki 4 seviyeyi eğitimlerimiz için uygulamaya başlayarak, yatırımlarınızın geri dönüşünü arttırabilirsiniz.

Seviye 1: Tepki (Tepkinin ölçümü)

Katılımcıların eğitimini olumlu, ilgi çekici ve işlerine uygun bulma derecesi. Bu bölüm eğitimi alan katılımcı hedef kitlenin eğitim sonrası ilk tepkisinin ölçümü için kullanılır. Genel olarak eğitim memnuniyeti, eğitmen memnuniyeti ve organizasyon memnuniyeti konularında belirlenen alanlar için katılımcılar genel bir değerlendirme yaparlar. Özellikle her eğitim sonrası yapılan “Eğitim Değerlendirme Formu” ilk tepkinin ölçümü için kullanılan metottur.

Seviye 2: Öğrenme

Katılımcıların, eğitime katılımları temel alınarak amaçlanan bilgi, beceri, tutum, güven ve taahhüdü kazanma derecesi. Buradaki amacımız katılımcının aldığı eğitim programı ile ilgili kazandığı öğrenme seviyesinin ölçümü. Genel olarak bilgi ölçümü olarak da adlandırılabilir. Katılımcıların öğrendikleri konularla ilgili bilgi ve farkındalıklarını ne kadar geliştirdiklerini ölçebileceğimiz alandır. Eğitim öncesi ve sonrasında kullanılan ön-son testler, bilgi anketleri “2.seviye Öğrenme” adımının ölçümlemeleri arasındadır. Örnek olarak; katılımcı hedef kitlemize “Proje Yönetimi” konusunda bir eğitim aldırmak istiyoruz. Eğitimde aktarılacak bilgiler ışığında eğitim öncesi ve sonrasında anlattığımız konulara ilişkin farkındalıklarını ölçmek ve gelişimlerini gözlemlemek için sorular hazırlayabiliriz. Bu sorulara eğitim öncesi verdikleri cevapların sonuçları mevcut durumlarını, eğitim sonrası verdikleri cevapların sonuçları ise farkındalık ve bilgi seviyelerindeki artışı ölçmemizi sağlayacaktır.

Seviye 3: Davranış

Katılımcıların, eğitimleri sırasında öğrendiklerini, iş başındayken uyguladıkları derece. Eğitim etkinliğinin ölçümleme aşamasında “Seviye:3 Davranış”, tutum ve eylemlerin değişikliğinin ölçümlendiği andır. Katılımcıların, planlanacak eğitimle belirlenen yetkinliklerini geliştirmesi hedeflenir. Burada hedef kitlenin eğitim almadan önceki mevcut durumlarındaki davranışları ve iş başındayken bunları ne kadar uyguladıkları ölçümlenir. Eğitimden belli bir zaman sonra tekrarlanarak (genelde en az 21 gün sonra) eğitimde öğrendikleri ve davranışlarını geliştirmeyi amaçlayan öğretileri iş başındayken ne kadar uygulamaya başladıkları ölçümlenir. Böylelikle “Seviye: 3 Davranış” aşamasında çıkan sonuçlarla istenilen davranış değişikliğinin ne ölçüde olduğu ve eğitimin yatırıma geri dönüşünün getirisi hesaplanabilir. Davranış değişikliği ölçümleme adımında kişilerin belirli bir konu ile ilgili iş başındayken nasıl davranmaları gerektiğini belirlemeniz gereklidir. Aslında ölçümlenmek istenen davranış göstergeleri; seçeceğimiz hedef kitleye, pozisyona, görev tanımına, kıdemine ya da tecrübesine göre değişiklik göstermelidir.

Seviye 4: Sonuçlar

Hedeflenen sonuçların; eğitim, destek ve hesaplama (çıktı) sonucu ortaya çıkma derecesi.

Kısaca formülü:

Yatırımdan Gelen Kazanç - Yatırım Masrafı

ROI = -------------------------------------------------------------

Yatırım Masrafı x 100

Dördüncü seviyenin sonuçlarını hesaplayabilmek için önce hedeflenen sonuçların belirlenmesi gereklidir. Buna karşılık alınacak eğitim ya da desteğin bu sonucu ortaya çıkarmak için nasıl bir yatırımla karşılanabileceği hesaplanabilir. Şirketler dünyada Return On Invertment (ROI)- Yatırımın Geri Dönüşünü hesaplamak için kurumlarında milyon dolarlar harcıyorlar. Bunu sadece eğitim yatırımı olarak düşünmeyin. İnsan, makine, ürün, ekipman, teknoloji, pazarlama, proje hatta strateji, inovasyon ve müşteri deneyimi yatırımları bile hesaplanmaya başladı.

Bu 4 seviyeyi detaylıca örnek formlarıyla anlattığım ve 4. seviye olan ROI için gerçek bir şirket eğitim yatırımının geri dönüşünün hesaplandığı örnek vakayı paylaştığım "Bize Bir Eğitim Lazım" isimli kitabıma İdefix, D&R ve Amazon.com.tr'den ulaşabilirsiniz.

https://www.idefix.com/Kitap/Bize-Bir-Egitim-Lazim/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno=0001781941001

https://www.dr.com.tr/Kitap/Bize-Bir-Egitim-Lazim/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno=0001781941001

https://www.amazon.com.tr/sk=bize+bir+e%C4%9Fitim+laz%C4%B1m&i=stripbooks&__mk_tr_TR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91


34 views0 comments
bottom of page