top of page
Search
  • Ayşegül Drahşan, General Manager

Şirketler Yıllık Eğitim Bütçelerini Nasıl Hazırlıyor?


Bütçe dönemi geldi...

Yıl sonuna yaklaştık. Şirketler, bakanlıklar, ülkeler 2019 bütçelerini hesaplamaya ve yayınlamaya başladı...

Peki siz şirket çalışanlarınıza gerçekleştireceğiniz eğitimler için, 2019 yılı bütçelerinizi planlamaya başladınız mı?

ATD (Association for Talent Development) tarafından hazırlanan 2017 Endüstri Durum raporuna göre kuruluşlar, doğrudan eğitim harcamaları için çalışan başına ortalama 1.273 dolar harcıyor.

Rapor;

Doğrudan öğrenim/gelişim harcamalarını,

Çalışanlar tarafından alınan ortalama eğitim saatini,

Şirketlerin hangi eğitim metodolojisini kullandıklarını,

Organizasyonların, iş başı öğrenim fırsatlarında hangi içeriklere fokus olup, çalışanlarına bunları sağladıklarına değiniyor.

Kuruluşlar, her yıl eğitim bütçelerini belirlemek için farklı yollara başvuruyor. Sizde şirket çalışanlarınız için bu dönemde eğitim bütçenizi hazırlarken kendi yönteminizi seçebilirsiniz.

Ben Dünya'da en çok kullanılan bir kaç yöntemi sizle paylaşmak istiyorum:

1) Toplam yıllık maaş bütçesi X %1-3 = Toplam Eğitim Bütçesi Bu hesaplama, tüm yıl için toplam maaş bütçesini alır ve % 1 ila % 3 ile çarpar. % 1 ila % 3, şirketinizin büyüklüğü, sektörünüz veya organizasyonunuzun özelliklerini göstermek için tanımlanır.

Bu ayrıca şirketinizin daha önce eğitim için harcadığı bütçeye dayandırılabilir. Örneğin, geçen sene maaş maliyetlerinizin % 2,5'unu eğitime harcıyorsanız ve 2019 yılında artan eğitim ihtiyaçlarınız var ise, oranı %2,75'e çıkarabilirsiniz.

2) Bağlı olduğunuz endüstride/sektörde çalışan başına düşen eğitim ortalaması X FTE =

Toplam Eğitim Bütçesi

Saygın bir endüstri, araştırma raporuna dayanan bir eğitim bütçesi hesaplayabilirsiniz. Kurumunuzun büyüklüğüne ve pazardaki benzer şirketlerin eğitim bütçelerine göre kıyaslama (benchmark) yapabilirsiniz. Bu raporları, sadece eğitim ve mesleki gelişim yatırımlarının ve stratejilerinin trendlerle uyumlu olmasını sağlamak için kullanmakla kalmayıp, aynı zamanda yetenek dünyasında rekabetçiliğinizi arttırmak için kullanabilirsiniz.

3) Eğitim ihtiyaçları + buna bağlı olarak çıkacak yaklaşık maliyetleri hesaplamak = Toplam Eğitim Bütçesi

Bu hesaplama için biraz daha zaman ayırmanız gerekebilir. Yıllık eğitim bütçenizi hazırlamak için çalışanlarınızın eğitim ihtiyaçlarını belirlemeniz, buna bağlı olarak iç ve dış kaynaklı eğitim harcamalarınızı, eğitmen, danışmanlık şirketi, materyal, tesis, sistem, konaklama, ağırlama, ulaşım gibi maliyetlerinizi hesaplamanız gereklidir. Çalışanlarınız için yıllık eğitim ihtiyaçlarınızı, eğitim ihtiyaç analizi anketi yaparak, performans sonuçlarını göz önünde bulundurarak, çalışan ve yöneticilerle ile eğitim&gelişim ihtiyacı belirleme toplantıları düzenleyerek belirleyebilirsiniz. Şirket çalışanlarınızın yıllık eğitim ihtiyaçlarını belirledikten sonra gerekli olan eğitim bütçesini hazırlarken, yer vermeniz gereken diğer kalemleri planlamanız adına sizlerle "Bize Bir Eğitim Lazım" isimli kitabımın içinde yer alan "Eğitim Bütçesi" örneğini paylaşıyorum. Sizde bu dönemde şirketinizin eğitim bütçesini bu örneği geliştirerek hazırlayabilirsiniz.

2019 yılının eğitim ve gelişime yön veren herkes için verimli geçmesi temennisiyle...

Ayşegül Drahşan

info@ayseguldrahsan.com

www.ayseguldrahsan.com


54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page